• Snelle levering

    Uw bestelling binnen 1 -2 dagen in huis

  • Voordelige bezorging

    Slechts € 4,95

Koffievergelijk 9.6 van 10 op basis van 118 gebruikersrecensies.

Torrefacto koffie

Geplaatst op 10 Maart 2019

Spaanse Torrefacto kofie


Spanje is een land met een uitgebreide en lange koffiecultuur, inwoners drinken graag een kop koffie in een bar of op het terras. Om de dag mee te beginnen, halverwege de ochtend, als afsluiter van een uitgebreide lunch, bij de merienda (de zoete snack tussen lunch en diner) of bij het diner.

Maar de koffie heeft soms een andere bittere nasmaak, veroorzaakt door de torrefacto, aanwezig in Spaanse Mezcla koffie.

Mezcla kofie

Mezcla koffie betekent niets anders dan een mix van koffiebonen, een combinatie bijvoorbeeld van arabica koffiebonen, de meest gedronken koffie ter wereld, en robusta koffiebonen. Een 100% natural koffie is zuivere koffie van één soort, bijvoorbeeld een 100% cafe arabica, koffie van oorsprong uit Midden-Afrika en Azie.

Arabica koffie is de meest gedronken koffie ter wereld, de arabica plant groeit op grote hoogte, bevat minder cafeïne dan robusta koffie en is zo’n 70 procent van de huidige koffiemarkt. De rest is voornamelijk robusta koffie, dat als doel om te melangeren met arabica koffie. De robusta plant groeit in lager gelegen gedeelten, heeft daardoor een stevigere smaak en bevat twee keer zoveel cafeïne.

Torrefacto koffie

Torrefacto koffie is immens populair in Spanje. Bij Torrefacto koffie wordt suiker toegevoegd op het moment van roosteren. Eenvoudig gezegd is torrefacto het eindresultaat van een proces, dat ook wel torrefacción wordt genoemd, waarbij bij de koffiebonen in het laatste proces suiker wordt toegevoegd om een dun laagje te vorm op de koffiebonen om ze een zwart glanzend effect te geven.

Oorspronkelijk was de reden voor het torrefacción proces om de kwaliteit van de koffiebonen (groene koffie) te verlengen. Maar… het proces, karamelisatie van de suiker, zorgt er ook voor dat het koffie er mooier en beter, donkerder, uitziet, een langdurige smaak in de mond heeft, een bittere smaak en daarnaast tweemaal zoveel cafeine bevat als de 100% arabica koffie.

De oorsprong van de torrefacto koffie ligt in Latijns Amerika, maar de Spanjaard José Gómez Tejedor bracht het begin 19e eeuw naar Spanje en later naar Portugal onder de nog steeds bestaande naam Cafés La Estrella. Jarenlang was café torrefacto de standaard koffie in Spanje en zeker na de Burgeroorlog toen koffie duur en schaars was. De koffiebonen werden gemengd met torrefacto en heeft de Mezcla koffie doen ontstaan. In 2012 is in een Koninklijk decreet vastgelegd wat café torrefacto is.

Spanje en Portugal zijn de enige landen nog binnen Europa waar nog torrefacto koffie wordt gedronken, vooral ook in de horeca. Bij Nespresso of Starbucks vindt je geen torrefacto koffie, maar alleen de natural of 100% arabica koffie. In winkels en supermarkten bestaat Mezcla koffie uit 50% natural koffie en 50% torrefacto koffie. In Spaanse bars krijg je vaak 70%/30, 65%/35% of 80%/20%, waarbij het laatste cijfers het percentage torrefacto bonen is.

Volgens de Spaanse horeca vindt de klant de torrefacto koffie lekker en wordt deze koffiesoort daarom aangebonden. Aan de andere kant is torrefacto koffie of Mezcla koffie 8% tot 12% goedkoper, dus dit zal ongetwijfeld ook meespelen.

Bron: Spanje Vandaag


Laat een reactie achter

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs